88-vuotias, Kokkolassa asuva mummoni on yksi vanhusten ruokapalveluja käyttävistä henkilöistä. Ruokapalveluihin ja kotiinkuljetusmahdollisuuteen hän tutustui pari vuotta sitten kunnon alkaessa heikentyä. Kertakokemus palvelusta oli mieluisa, joten mummosta tuli asiakas.

Päivittäinen ateria kuljetetaan kotiin kuutena päivänä viikossa. Lauantaisin tuodaan sekä lauantain että sunnuntain ruuat, pyhäpäivien aikana käytetään samantyyppistä menettelyä.
Ruoka on tavallista arkiruokaa, kuten esimerkiksi lihakeittoa tai broileria. Välillä tarjolla on juhlavampaakin ruokaa, esimerkiksi lohta. Ruokajuomana tuodaan maitoa, tai laktoosi-intoleranteille (jollainen on mummonikin) tuoremehua. Lisukkeena on usein porkkanaraastetta tai muuta salaattia, jälkiruoaksi tarjoillaan hedelmää tai kiisseliä.
Kuulostaa hyvältä, eikö totta? Sitä se toki onkin, ainakin suurimmaksi osaksi.
Useamman kerran on ruuassa kuitenkin ollut myös huomauttamisen aihetta. On tarjoiltu esimerkiksi perunoita, joiden seassa on ollut sen verran lihanpaloja, että ne on olleet yhden käden sormilla laskettavissa.
Eilisen vuorokauden puolella, 14.11. mummo sai taas eteensä annoksen, jota katsellessaan ei parhaalla tahdollakaan voinut olla tyytyväinen. Aluksi ruoka-astiaan katsoessa näytti siltä, että ruoaksi on laitettu pelkkiä keitettyjä kierremakaroneja. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoitti rasian pohjalta löytyvän myös vauvan sormenpään kokoisia lihanpaloja, joiden viemä tila ei varmaan ollut edes yhtä senttiä.
Moinen ruoka ei luonnollisestikaan paljon mieltä lämmittänyt puhumattakaan siitä, että sillä olisi vatsansa täyteen saanut.
Tässä olisi nyt huomionarvoinen asia niille, jotka vanhusten ruokapalveluja suunnittelevat ja järjestävät; ihmisten ei pidä maksaa tyhjästä. Tarkoitus lienee muutenkin helpottaa vanhusten arkea, eikä vaikeuttaa sitä; nytkin sai ruuan sekaan olla laittamassa jos jonkinlaista lisuketta, jotta sillä sai nälän lähtemään.
Tietysti kuten sanottu – palvelu on myös pelannut hienosti, eli pelkästään negatiivista palautetta tässä ei anneta. Mainittuihin asioihin nyt kuitenkin kannattaisi kiinnittää huomiota, näin saataisiin ilmenevät ongelmat korjattua ja vanhusten olot palveluineen kaikkineen parempaan suuntaan.